Η Νέα Πέραμος

Κυζικηνή Χερσόνησος













Η Νέα Πέραμος Αττικής (Ν:38ο.00.026, Ε:23ο.25.231) είναι μία πόλη της Δυτικής Αττικής με πληθυσμό 8.333 κατοίκους (απογραφή 2011) και έκταση 7.300 στρέμματα. Ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός ξεπερνά τους 15.000 κατοίκους.
Οικιστές της πόλης ήταν οι 250 μικρασιατικές προσφυγικές οικογένειες από τη Πέραμο της Κυζίκου (http://www.ehw.gr/asiaminor/forms/fLemmaBodyExtended.aspx?lemmaID=5747οι οποίες εγκαταστάθηκαν με τη συνθήκη της ανταλλαγής πληθυσμών το 1925 σε έκταση ιδιοκτησίας της Μονής της Παναγίας της Φανερωμένης Σαλαμίνος. Η περιοχή πριν την δημιουργία της Νέας Περάμου έφερε το τοπωνύμιο Μεγάλο Πεύκο εξαιτίας της ύπαρξης ενός μεγάλου πεύκου όπου μαζεύονταν οι έμποροι της περιοχής για να ξεκινήσουν όλοι μαζί το δρόμο τους για την Αθήνα προστατευόμενοι από τους ληστές.
Το 1930 η Νέα Πέραμος Αττικής ανακηρύσσεται σε Κοινότητα και το 1994 σε Δήμο, τον Δήμο Νέας Περάμου Αττικής. Από το 2011 με τον Καλλικρατικό Νόμο 3852/2010, οι Δήμοι Μεγάρων και Νέας Περάμου καταργήθηκαν και συνενώθηκαν δημιουργώντας τον ενιαίο Δήμο Μεγαρέων με τις 2 δημοτικές κοινότητες Μεγαρέων και Νέας Περάμου.
Η Δημοτική Κοινότητα Νέας Περάμου περιλαμβάνει τις περιοχές: Κουμίνδρι, Άγιος Παντελεήμων, Κάτω Βλυχάδα, Ακρογιάλι, Νεράκι, Λουτρόπυργο και φυσικά τη Νέα Πέραμο.
Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων βόρεια της πόλης βρίσκεται το όρος «Πατέρας» το οποίο προσφέρεται για αναψυχή, περιήγηση, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση, ανεμοπτερισμό και λοιπές δράσεις.  
Η Νέα Πέραμος Αττικής απέχει 35 χιλιόμετρα από το Κέντρο της Αθήνας. Η ολιγόλεπτη σύνδεσή της με την πρωτεύουσα μέσω της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, της Αττικής Οδού, του Προαστιακού σιδηροδρόμου και του ΚΤΕΛ αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα προσελκύοντας νέους κατοίκους και πολλούς παραθεριστές και επισκέπτες ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.
Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες παραλιακές πόλεις της Αττικής με ήπιο κλίμα, με μεγάλο μήκος φιλόξενων ακτογραμμών (περίπου 8 χιλιόμετρα) με οργανωμένη πλάζ, με ποιοτικές ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και μπαρ που προσφέρονται για ξεκούραση και αναψυχή.
Η πόλη διαθέτει μαρίνα σκαφών, όπου ελλιμενίζονται με ασφάλεια 141 σκάφη και αλιευτικό καταφύγιο με 111 σκάφη παράκτιας αλιείας και οστρακαλιείας.
Η διάθεση των φημισμένων οστράκων της περιοχής τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά αποτελεί μία σημαντική πηγή εσόδων των ντόπιων οστρακαλιέων και πόλο έλξης πολλών γευσιγνωστών που επισκέπτονται τα ταβερνάκια της πόλης.
Εκτός από την παράκτια αλιεία, οι κάτοικοι απασχολούνται σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες της περιοχής ενώ αρκετοί δραστηριοποιούνται σαν ελεύθεροι επαγγελματίες.
Η πόλη διαθέτει αστυνομικό σταθμό, τράπεζα, ταχυδρομείο και υποδομές (Δημαρχείο, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, κοινοτική βιβλιοθήκη, ωδείο, πολιτιστικό κέντρο, παιδικό σταθμό, 3 νηπιαγωγεία, 3 δημοτικά σχολεία, γυμνάσιο, λύκειο, γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό γυμναστήριο, ανοικτά γήπεδα μπάσκετ κ.α.).Στη Νέα Πέραμο Αττικής βρίσκονται και 2 γνωστά στρατόπεδα, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων και η Σχολή Πυροβολικού
Εντός των ορίων της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Περάμου δραστηριοποιούνται 28 σύλλογοι που έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο.
Στα πλαίσια διατήρησης των παραδόσεων και της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χρόνο διοργανώνονται μουσικά, θεατρικά, εικαστικά και αθλητικά δρώμενα καθώς και εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης για τον μικρασιατικό ελληνισμό.

Κορυφαία εκδήλωση της Νέας Περάμου Αττικής αποτελεί «η Ψαράδικη Βραδιά». Μία εκδήλωση θεσμός για την Δυτική Αττική που διοργανώνεται κάθε τέλος καλοκαιριού  στο λιμάνι της πόλης προς τιμήν των αλιέων της Περάμου και της Νέας Περάμου και στην οποία διανέμεται δωρεάν σε όλους τους παρευρισκόμενους ψάρια και κρασί.